Bij de dood van Little Richard

Tutti Frutti is een gekuiste versie van een nummer over anale seks. Daar kwam ik achter dankzij een van de vele lovende necrologieën van Little Richard.
Little Richard is net overleden, op 87-jarige leeftijd. Een paar maanden geleden was het moment dat Elvis Presley langer dood was dan dat hij geleefd heeft.

De oervaders van de rock ‘n’ roll zongen niet alleen over onschuldige dansfeestjes met meisje met petticoats en paardenstaarten. Elvis’ eerste grote hit, Heartbreak Hotel, is geïnspireerd door de de afscheidsbrief van iemand die zelfmoord had gepleegd. Zijn grootste hit, Hound Dog, gaat over een vrouw die klaagt over haar man die niet deugt en wordt gezongen vanuit haar gezichtspunt. Ik heb niet durven nazoeken waar de laatste zin van Richards Jenny Jenny over gaat, ‘I’ll buy you diamond rings and pearls.’

Nummers die ergens over gaan, gaan langer mee. Daarom kennen wij deze nummers van vijfenzestig jaar oud nog. Zij spreken ons aan op onze gedeelde, imperfecte menselijkheid. Jawel, ik wil u graag aanmoedigen Tutti Frutti en Hound Dog te beschouwen als oproepen om diepzinniger gesprekken te voeren.

En er is nog een punt dat naar voren kwam in de verhalen van de hedendaagse artiesten die beïnvloed zijn door Little Richard: Weinig kwam zo hard binnen als de uitroep “A-wop-bop-a-loo-bop-a-wop-bam-boom!” Dat doet ook denken aan Elvis’ triomfantelijke binnenkomer “Well I heard the news, there’s good rockin’ tonight!” Het nieuws, en de goede boodschap worden vanaf het begin met kracht verspreid.

Denk daaraan als u weer een eindeloze stroom online video meetings ingaat. Zeg iets zinnigs en gebruik een stevige binnenkomer. Deze week “A-wop-bop-a-loo-bop-a-wop-bam-boom!” ter ere van de grote Little Richard, daarna een van eigen vinding.