Categorieën
blog

Een goede spreker wordt vaker gevraagd

Op een bijeenkomst sprak ik na over de presentatie die iemand had gegeven. Ze was ingevlogen om de aanwezigen te inspireren met haar kennis en overzicht.

Mijn gesprekspartner en ik waren het eens dat deze presentatie net geen voldoende verdiende. Het verhaal van de spreekster was een beetje ongecontroleerd, ongefocust en onvoorbereid. Aan de andere kant, ze sprak op het niveau dat je kunt verwacht in een Nederlandse professionele omgeving. Het is een algemeen probleem dat het vereiste en verwachte niveau net geen voldoende verdient. De norm ligt net te laag. Hoe dan ook, deze vrouw kan beter.

De spreekster deed niet alleen haar publiek tekort, maar vooral zichzelf. Met iets meer beheersing, inzet en voorbereiding, had ze een fraai en meeslepend betoog gehouden. En natuurlijk had dat haar professionele aanzien versterkt.

Als je met plezier en competent presentaties geeft maak je je werk niet alleen leuker, maar ook zichtbaarder – en dat geeft allerlei kansen. Een goede spreker wordt vaker gevraagd.

Het werd erger: een vrouw van in de dertig deed ook met ons gesprek mee. Zij vertelde dat ze juist diep onder de indruk was van de spreker. Zo zou zij het nooit kunnen en durven. Hartverscheurend is dat ergens. Doordat deze vrouw zichzelf heeft overtuigd dat ze het niet kon, zal ze er ook niets aan doen. En daardoor zal ze zichzelf vreugde en kansen in haar werk ontzeggen.

Daarmee doet ze zichzelf en de wereld tekort. Toch heb ik nog hoop: ze durfde dit wel met vreemden te bespreken. Dan kan ze ook effectieve presentaties leren geven.

Hoe goed je ook bent, ik denk dat iedereen moet proberen morgen beter te spreken dan gisteren. Zo krijg je meer professionele mogelijkheden, want een goede spreker wordt vaker gevraagd.