Categorieën
artikel blog

Het is goed om beter te leren spreken

Goed spreken vergroot je leiderschap, het maakt je effectiever én het is leuk.

Spreek!

Veel mensen vinden spreken voor publiek, presentaties geven, moeilijk. En dat is het ook. Maar het is goed te trainen en te verbeteren. En dat is zeker de moeite waard. Spreken vergroot je leiderschap, het maakt je effectiever én het is leuk.

Spreken is de krachtigste vorm van communicatie. Het is direct, van mens tot mens, en daardoor de basis van de beschaving.

Het is goed om beter te leren spreken.

Spreken is leiderschap

Als je spreekt ga je voor een groep staan en zeg je wat er volgens jou moet gebeuren. Dat vraagt moed. Meestal maar een klein beetje, soms heel veel. Je verheft je in een heel letterlijke zin boven de groep en probeert ze een bepaalde kant op te krijgen. Omdat je denkt dat dat beter is. Dat is leiderschap.

Als je goed kunt spreken, kun je moeilijke zaken helder uitleggen. Als je goed kunt spreken, luisteren mensen graag naar je. Als je goed kunt spreken, nemen mensen eerder wat van je aan.

Iedereen die invloed op zijn of haar omgeving wil uitoefenen is erbij gebaat om beter te spreken.

Spreken maakt je effectiever

Goede sprekers weten wat de essentie van hun verhaal is. Ze kunnen hoofd- en bijzaken onderscheiden. Ze kunnen goed opgebouwde argumenten maken. Ze hebben een overtuigende uitstraling en ze weten hun publiek te raken. Sterker, ze kennen hun publiek en weten het te bespelen. Ze weten de juiste woorden te vinden. En ze staan comfortabel in het middelpunt van de belangstelling.

Dat is voorwaar niet gering, maar het is allemaal te leren, te verbeteren, te perfectioneren. En wat je verder ook doet met je leven, als je kunt spreken ben je effectiever. Als adviseur, als advocaat, als ambtenaar. En dat zijn alleen nog maar beroepen die met een A beginnen.

Een goede spreker gaat beter met anderen om en is daardoor effectiever. Als je goed leert spreken leer je conntact maken met je publiek.

Spreken streelt je ego

Spreken is ook leuk. Voor een groep staan en zien dat je ze gepakt hebt, is een geweldige ego-boost. Het is een heel lekker gevoel als je publiek aan je lippen hangt.

Mensen informeren, ergens van overtuigen, inspireren, geeft je het terechte gevoel dat je iets nuttigs doet. Je draagt iets bij aan de wereld.

Maar ook je angst overwinnen, iets spannends doen en merken dat het goed gaat, geeft een heerlijk gevoel.

Ook voor je publiek is het prettig als je goed spreekt. Te veel mensen in zalen en kantoren (en achter computerschermen) door heel Nederland vervelen zich, omdat ze een presentatie moeten uitzitten die onbegrijpelijk, oninteressant en oninspirerend is. Al die mensen verdienen beter. Die verdienen een goed verhaal van een goede spreker.

Kortom, spreken is leuk.

Leer beter spreken

Spreken geeft je de kans invloed uit te oefenen op je omgeving en zo de wereld beter te maken.

Het helpt je beter je werk te doen, wat dat werk ook is.

En het maakt je leven en dat van je publiek prettiger.

Het is de moeite waard beter te leren spreken.