Categorieën
blog

Hoeveel mensen passen in een cilinder zo groot als de Eiffeltoren?

Vergelijkingen kunnen helpen als je wilt laten zien hoe groot iets is.

Vergelijkingen kunnen helpen als je wilt laten zien hoe groot iets is. Het kind is drie turven hoog. Niemand weet meer wat een turf is, maar je snapt wel dat het een klein kindje is.

Groenland desintegreert

Nu schrijft Nu.nl dat de ijskap van Groenland in veertig jaar een gebied verloor zo groot als Noord-Brabant. Dat lijkt duidelijk. Is het niet. Is het veel? Is het weinig? Hoeveel was er? Hoeveel is er nog over? En toch krijg je een beeld. Net als bij het kindje.

De Volkskrant probeert

De Volkskrant probeert het op een interessante manier. Die wil inzichtelijk maken hoeveel water en energie AI gebruikt. En ze gebruiken een tweetrapsraket. Het blijkt dat ChatGPT en andere AI-bots bakken met water en energie gebruiken, veel meer dan een eenvoudige zoekopdracht.

Maar hoe laat je nou zien hoeveel dat is? Ze maakten een afbeelding van bijvoorbeeld de Eiffeltoren. Daar zetten ze een mens naast om te laten zien hoe die zich tot elkaar verhouden. En daarnaast weer een cilinder die aangeeft hoeveel miljoen liter water er verbruikt is.

Zo laat de Volkskrant zien hoeveel water Microsoft verbruikt.

Deze cilinder toont het waterverbruik van Microsoft in 2022.

De Volkskrant vergelijkt verder nog met een pont over het IJ, een dorpskerk en rijtjeshuizen in Rotterdam. Het is alleen daarom al de moeite waard om het stuk te lezen.

Werkt dit?

Meestal zie je rechtstreekse vergelijkingen. Nu.nl heeft het over Noord-Brabant. Vaak zie je voetbalvelden, de provincie Utrecht en soms zelfs Rome als vergelijkingen. Door eerst ons te ijken, te verhouden tot het iets dat we ons kunnen voorstellen, maar niet helemaal begrijpen, wordt dat al inzichtelijker. En dan kun je daarna een meer abstracte vorm, de cilinder, gebruiken om je toe te verhouden.

Nog steeds weet ik niet helemaal zeker of ik nu begrijp wat het aantal kilo’s uitgestoten CO2 betekent, maar Volkskrant zet met de illustraties van Eleanor Mohren zeker een stap voorwaarts.

En nu jij

Als je een presentatie houdt, een tekst schrijft, of anderszins iets duidelijk wilt maken, en je gebruikt een vergelijking, relateer die dan eerst aan iets dat voor je publiek invoelbaar is.

Photo by hej_lian on Unsplash

Huiswerk: hoe maak je de afmetingen van Noord-Brabant invoelbaar?