Op het laatste moment

Vier vragen, vijf minuten, verrassend goed verhaal

Je moet een presentatie geven. Je denkt: volgende keer bereid ik me beter voor. Echt. Dan begin ik op tijd, bedenk ik wat ik eigenlijk wil bereiken, en oefen ik een paar keer. Maar nu heb je daar natuurlijk niets aan. Hoe maak je het beste van déze presentatie?

Daarvoor heb ik vier vragen opgesteld. Als je een paar minuten neemt om die serieus te beantwoorden helpt dat enorm om meer focus en zelfvertrouwen te hebben, maar ook om meer contact met je publiek te maken. En dat is het allerbelangrijkste voor een spreker.

Vier vragen die elke presentatie tot een succes maken

  1. Waarom is deze presentatie belangrijk?
  2. Wat is mijn kernboodschap?
  3. Hoe ga ik contact maken met mijn publiek?
  4. Hoe laat ik mijzelf zien?

Als je deze vragen aan jezelf stelt en er serieus een antwoord op formuleert, zul je merken dat je verhaal een stuk beter gaat. Ik heb ze opgesteld na een training die ik gaf bij een multinational. Eén van de managers gaf wel informatie in zijn presentatie, maar het kwam niet goed over. Toen liet ik hem nadenken over het belang van zijn verhaal en wat hij nu eigenlijk wilde zeggen. Daarna moest hij dat ook expliciet zeggen tegen de groep, voor hij zijn verhaal nog eens deed. Opeens stond hij stralend en krachtig voor de groep. Een enorm verschil. Als een extreem nuchtere manager bij een chemiereus hier wat aan had, dan zouden misschien meer mensen er ook hun profijt mee kunnen doen. Ikzelf bijvoorbeeld. Ik heb de vragen gebruikt om focus te krijgen en te houden bij mijn toespraken.

Inmiddels heeft iemand anders, met weer een totaal andere presentatiestijl de vragen ook succesvol gebruikt. Dat is het misschien wel voor meer mensen interessant. Gebruik deze vragen en laat weten hoe het gaat.

De vragen zorgen ervoor dat je je concentreert op twee belangrijke punten: focus op wat je eigenlijk over wilt brengen, en focus op hoe je verbinding maakt om te zorgen dat het ook echt overkomt.

Het valt je misschien op dat er niets staat over feiten, cijfers, onderbouwing, slides, etc. Dit gaat niet over hoe je je verhaal beter maakt, want daar heb je geen tijd voor deze keer. De volgende keer wel, want dan ga je je echt goed voorbereiden. Deze vragen richten zich op een betere verbinding met je publiek. Er wordt wel gezegd dat medewerkers Powerpoint gebruiken, terwijl leiders een verhaal vertellen. Daar vallen allerlei interessante dingen over te zeggen, maar mijn punt nu is dat je met deze vragen eigenlijk van presenteren meer naar leiderschap opschuift.

Probeer de vragen eens uit en kijk of het voor jou werkt. En voor de echte liefhebber, heb ik nog een paar fysieke kaartjes. Handig om bij je te hebben als de stress oploopt. Wil je er een hebben, maak dan een afspraak via de knop hieronder. Gaan we praten over jouw presentatietechniek, jij betaalt de koffie en ik geef je een kaartje.


plan een afspraak