Als je aan Elton John denkt, denk je waarschijnlijk aan brillen, uitzinnige optredens op (en naast) het podium en kaarsen in de wind. Waar je misschien niet aan denkt is goed opgebouwde argumentatielijnen en een zorgvuldig gepolijst ethos. En toch heeft hij een artikel geschreven waarin dat nou net gebeurt.

Georges Biard, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons
Op de website van de Britse krant The Guardian verscheen op 7 februari 2021 het opinieartikel I learned by touring Europe in the 60s. Young artists need the same chance. De grote lijn van het artikel is dat door de Brexit jonge muzikanten niet meer door Europa kunnen touren en dat dat hun ontwikkeling als artiesten fnuikt. In de late jaren ‘60 leerde Elton John het vak in Hamburg en Parijs. En die kans moeten jonge artiesten ook hebben. Hiervoor moet met de grootste spoed in het Verenigd Koninkrijk een organisatie worden opgericht die artiesten helpt met de administratieve ellende die door Brexit is ontstaan. Hij schrijft ook over de keer dat hij een hotdog naar zijn hoofd gegooid kreeg. Lees het hele stuk.
Samengevat komt het hierop neer:
- In 1966 ging ik naar Hamburg en Parijs. Vijf uur per avond spelen voor mensen die niet voor jou komen, dan leer je wat, zeker als er hotdogs naar je hoofd gegooid worden.
- Nu gaat dat niet meer voor artiesten, omdat er door de Brexit visa, werkvergunningen en andere administratieve problemen zijn voor elk land waar je heen gaat.
- Ik heb daar geen last van, ik speel in grote zalen en heb een enorme organisatie achter me. Tegelijkertijd heb ik er wel last van, want ik wil niet in een wereld leven waarin alleen de grote artiesten kunnen touren.
- Ik houd van muziek, toen en nu nog steeds. En als succesvolle artiest moet ik jongere artiesten steunen.
- En het is cruciaal dat die nieuwe artiesten door Europa touren, met verschillende culturen, verschillende talen. Daar word je een betere muzikant van. En van niets leer je zo snel en zo veel als tijdens live optredens.
- Tijdens de Brexit-onderhandelingen is er niets geregeld voor de muziekindustrie en dat is een blunder. Dat moet opgelost worden. Maar dat is ingewikkeld en duurt lang. Die tijd heeft een jonge artiest niet, die moet nu spelen.
- Daarom is er een oplossing voor de korte termijn nodig. Dat is een ondersteunende organisatie die artiesten toegang geeft tot juristen en boekhouders die de administratieve problemen met het organiseren van tournees,door Brexit verhelpen. We hebben daar nu de kans voor, vanwege de pandemie.
- Dit gaat niet over Elton John, dit gaat over opkomende artiesten. We hebben een nieuwe generaties supersterren in de popmuziek nodig, maar het gaat ook om folk, jazz, experimentele en klassieke muziek.
- Als je vindt dat alles wat ik heb gemaakt, vreselijk is, omdat je een andere smaak hebt, dan is het des te belangrijker dat je dit plan steunt. Want als Brexit voorkomt dat nieuwe musici touren, dan zullen alleen grote mainstream artiesten een serieuze live carrière hebben.

Nu gaat het mij erom waarom dit een sterke argumentatielijn is, welk beeld Elton John van zichzelf schetst in het artikel en wat wij daarvan kunnen opsteken als we zelf een betoog schrijven of uitspreken.
Argumentatielijn
Eerst bekijken we de argumentatie van het artikel van Elton John.
Laten we dit doen volgens het standaardgeschilpuntenmodel. Dat is een manier om bij een voorstel het probleem, en de oplossing in samenhang te bekijken en zeker te weten dat je niets mist. Je kijkt eerst naar de aard van het probleem, dan naar de effectiviteit en uitvoerbaarheid van de voorgestelde oplossing en ten slotte naar de externe gevolgen, de nadelen.
Er is een probleem: Beginnende Britse artiesten kunnen niet door Europa touren.
Dat is ernstig: Daardoor zullen er geen nieuwe supersterren opstaan, ze kunnen niet goed genoeg worden. En ook artiesten in minder populaire genres kunnen hun talent niet ontwikkelen.
Dat is inherent aan het huidige beleid: er is niets geregeld in het Brexit-akkoord om Britse artiesten zonder veel problemen door Europa kunnen reizen.

Oplossing: er moet een organisatie worden opgericht die die administratieve problemen oplost voor artiesten.
Die is effectief: ja, als tussenoplossing, zodat artiesten in elk geval snel weer kunnen reizen.
Uitvoerbaar: ja, zeker nu met corona.
Nadelen: Dit is niet de echte oplossing, maar die invoeren duurt te lang voor de artiesten die nu moeten reizen.
Dit is een behoorlijk sterke argumentatielijn. Je zou willen dat iedereen zijn voorstellen zo sterk onderbouwt. Probeer zelf eens een voorstel te maken of een voorstel te beoordelen langs deze onderdelen. Je zult zien dat het niet bepaald vanzelf gaat.
Persoonlijkheid
Let wel, bij deze argumentatielijn is Elton John niet nodig! Een anonieme brief zou evenveel kracht hebben als het puur om de argumentatie ging. Toch komt de persoon Elton John sterk naar voren in dit stuk. En dat maakt het beter Ten eerste leest het prettiger. Elton John die een worst naar zijn hoofd krijgt, dat is een mooi beeld. Ten tweede zit er persoonlijkheid in. En dat is ook belangrijk. Want overtuigingskracht zit niet alleen in de inhoud, maar ook in de persoon die iets zegt.
Welk beeld krijgen we van Elton John?
- Hij heeft keihard gewerkt in Europa en is daar een veel betere muzikant van geworden.
- Hij is bescheiden. Hij schrijft hoe moeizaam zijn start was. En bescheidenheid zien we graag in onze grootheden. Brad Pitt heeft er uiteindelijk een Oscar mee verdiend, voor beste bijrol. [link: https://www.theguardian.com/film/2020/jan/29/brad-pitt-name-tag-oscars-nominee-luncheon]
- Hij heeft het beste voor met beginnende Britse muzikanten en artiesten. Hij is groot, met een eigen organisatie, maar steunt nieuwe artiesten, want hij houdt van muziek.
- Hij weet ook hoe je beter wordt in muziek.
- Het gaat niet over Elton John, het gaat over muziek. Elton John houdt van muziek en weet er veel van.

De overtuigingskracht van het karakter van de spreker noemen we in de retorica ethos. Het gaat om je uitstraling zoals die op je publiek overkomt. Dat kun je bewust beïnvloeden, maar heb je niet volledig onder controle. Ethos bestaat uit drie onderdelen: weet je wat je doet, heb je het beste met je publiek voor, sta je voor wat groters?
Succesvol in jouw werk dankzij Elton John
Elton John heeft een inhoudelijk sterk verhaal geschreven waarin zijn persoonlijkheid naar voren komt. Je hoeft geen Elton John te zijn om dat te doen. Je hoeft zelfs zijn organisatie niet achter je te hebben. Iedereen kan hieraan werken, ook als je geen superster bent. Ook als je geen uitzinnige brillen draagt. Ook – misschien juist – als professional in een organisatie.
Want juist professionals maken vaak goede plannen, maar vergeten hun persoonlijkheid eraan toe te voegen. Elton John leert ons dát je dat wel moet doen. De klassieke retorica kan je leren hóe je dat doet.
