Overtuigend schrijven voor professionals

Professionals schrijven dag in dag uit. Als je niet aan het vergaderen bent, ben je aan het schrijven. Mails, rapporten, voorstellen, verantwoordingen, appjes. En de meeste teksten kunnen beter. Wil jij effectiever en overtuigender schrijven? Daarvoor is de training Overtuigend schrijven voor professionals. 

Wat levert het op / leer je?

Na deze training schrijf je glasheldere en overtuigende teksten die doen waarvoor ze bedoeld zijn. Je hebt een effectief werkproces in je toolbox die ervoor zorgt dat je teksten goed zijn. Wat is goed? Goed is als je lezer snapt wat je wilt, snapt wat hij of zij moet doen, en dat ook echt gaat doen.

Je krijgt de kennis en vaardigheden die je nodig hebt om het verschil te maken. Daardoor zul je met je teksten effectiever en met meer zelfvertrouwen anderen beïnvloeden. De trainingen kunnen op locatie en op afstand georganiseerd worden. Deze training kun je individueel en groepsgewijs volgen.

Onderdelen van het programma:

  • Hoe je je doel bepaalt
  • Hoe je je verhaal een effectieve structuur geeft
  • Hoe je je lezers wilt en kunt raken
  • Hoe je een probleem-oplossingsanalyse maakt die je voorstel veel effectiever maakt.
  • Het juiste woord op de juiste plaats

Hoe werkt het?

Door acht sessies met gerichte uitleg, oefening en huiswerk leer je hoe je efficiënt, effectief en overtuigend schrijft. 

Onderdelen zijn:

  • de inhoud
  • de structuur
  • de stijl
  • de layout
  • het werkproces, en waarom de eerste versie geen eindpunt is, maar een begin.

Vanuit de retorica

De training is net als het andere werk van Geert-Jan Procee gebaseerd op klassieke retorica. Dat is de kunst van het goede spreken. En het goede spreken is ook correct lezen, correct schrijven en correct denken. Het gaat om meer dan alleen duidelijke taal. Het gaat om duidelijk communiceren met een menselijke maat. 

Retorische strategie gaat over helder nadenken, over hoe je mensen overtuigt – door je publiek of je lezer te informeren, in beweging te zetten en te behagen. En dat doe je door gebruik te maken van logos, pathos en ethos.

Voor wie?

Deze training is bedoeld voor mensen die veelal met schriftelijke teksten hun werk doen: voor adviseurs, beleidsmakers, managers en andere professionals.

Dit werkt voor email, rapporten, handleidingen, pitches, beleidsnota´s, subsidieaanvragen, white papers, artikelen, en verslagen.

Over de trainer

Geert-Jan Procee is onafhankelijk retorisch strateeg. Hij is kenner van de kunst van het overtuigen met woorden – in gesprekken, in presentaties en in geschreven teksten. Scherpzinnig zoekt hij naar de essentie en brengt die onder woorden. Voor zichzelf en voor zijn cliënten.

Als ambtenaar schreef hij talloze nota’s, memo’s en kamerbrieven, en het interessantst vond hij het (te zeldzame) rechtstreekse contact met burgers.

Als secretaris bij de Raad voor Cultuur schreef hij over het belang en de wenselijkheid van de speciale positie van boekhandels en uitgeverijen.

Als hoofdredacteur van Stichting Oneindig Noord-Holland was hij verantwoordelijk voor de verhalen die de geschiedenis van die provincie tot leven wekken.

Geert-Jan Procee gelooft dat het gesproken woord het krachtigst klinkt, maar dat het geschreven woord het langst beklijft.

Voor meer informatie en aanmelding