Artikelen

Achtergrond. Kennis. Informatie.

Artikelen

Wat is retorische strategie

Het is goed om beter te leren spreken

Wat doe je als je vlak voor je presentatie beseft dat je voorbereiding niet optimaal was? Je kijkt op het kaartje dat je van mij hebt gekregen.

Waardige overheid, ongelukkige ambtenaren? Jane Jacobs en de waarden van werk. 

Waarom grote bedrijven wel wat meer kennis van retorica kunnen gebruiken, te beginnen met ING

Doelgericht spreken, want als je spreekt heb je een doel

Het ethos van Stef Blok, want jij wilt wel geloofwaardig zijn

.

Blogberichten

 • Waarom je meer op Elton John wilt lijken
  Elton John schrijft een artikel waarin hij laat zien hoe een goede argumentatielijn eruit ziet en waarom je je persoonlijkheid in je teksten moet leggen.
 • Stijlvol schrijven voor professionals
  Professionals kunnen met meer stijl schrijven. Daardoor worden ze overtuigender. Maak gebruik van de stijldeugden.
 • Speechschrijvers
  De ministeries van Economische Zaken en van Landbouw zochten een nieuwe speechschrijver. Ik heb mijn belangstelling kenbaar gemaakt en daarbij een video gebruikt. In deze video bespreek ik enkele toespraken die door beide ministeries zijn gepubliceerd. Het is de bedoeling te laten zien hoe ik naar toespraken en hun effectiviteit kijk, door een retorische bril. […]
 • Retorica is een wapen om de samenleving te beschermen
  De ophitsende retoriek van de president van de Verenigde Staten van Amerika leidt rechtstreeks tot grof geweld in Washington. Meer praktische kennis van retorica is noodzakelijk in onzekere tijden.
 • Asscher treedt terug
  Lodewijk Asscher trekt zich terug als lijsttrekker van de PvdA, met een toespraak op Facebook. Het overgrote deel van zijn video gebruikt hij om te laten zien dat hij integer is. En dat is verstandig, want daarmee houdt hij de mogelijkheid terug te komen. Dat heeft te maken met zijn ethos en de risico’s dat […]
 • Een beter 2021
  Mensen hebben genoeg van de onderlinge afstand, de afkeer en de afbraak. Laten we de wereld wat beter maken in 2021. Praktische kennis van de retorica kan de wereld mooier maken. Wij worden vriendelijker, scherpzinniger en empathischer, met z’n allen.
 • Geef betere feedback
  Goede feedback geven is belangrijk. Hoe ik Nederlands kampioen evalueren werd en hoe jij betere feedback geeft.
 • Speeches beoordelen
  In talkshow M wordt de toespraak van minister-president Rutte besproken. Dat leidt tot zinloos gekakel. Speeches kun je beter analyseren.
 • Inbeslagname hond
  De gemeente Haarlem laat haar handhavers in de kou staan door slecht te communiceren. Hoe kan dat beter en wat heeft de rest van de wereld daaraan?
 • Niet onfeilbaar
  Koning Willem Alexander hield een toespraak over zijn afgebroken vakantie. Wat kunnen wij daarvan leren?
 • Duidelijkheid
  Waarom is het belangrijk om na te denken over de kern van je verhaal
 • Zakelijk flirten
  Persoonlijk contact vergroot je door te laten zien wie jij bent. En dat geeft je een zakelijk voordeel.
 • Bestuurders in het oog van de storm – Femke Halsema
  De machtigen kunnen diep vallen, snel ook. Femke Halsema loopt dat risico op dit moment.  Een demonstratie op de Dam trok vele duizenden mensen meer dan verwacht, waardoor de deelnemers geen anderhalve meter afstand konden houden. Burgemeester Halsema heeft de betoging toch door laten gaan. En nu staat ze vol op de wind. In de […]
 • Geen speech, wel feest
  Ha, dat kan natuurlijk niet. Een feest is pas een feest als er gesproken is.
 • Werk, zelfstandigheid en prioriteiten in het post-coronatijdperk.
  Een voorlopige verkenning De Coronacrisis duurt niet eeuwig, maar de gevolgen zullen groot en langdurig zijn. Dat geldt ook voor het werk dat mensen zullen doen en zullen willen doen. In dit artikel geven wij een voorzet voor hoe die wereld van werk eruit zou kunnen zien en hoe je daar volgens ons mee om […]

Alle berichten