• Romeinse redenaars
  Boekbespreking: Romeinse redenaars van Cicero. Een curieus boek dat ons iets leert over spreken, over Rome en over Cicero, maar niet voor iedereen is.
 • Hoeveel mensen passen in een cilinder zo groot als de Eiffeltoren?
  Vergelijkingen kunnen helpen als je wilt laten zien hoe groot iets is.
 • Een goed 2024 gewenst
 • Waarom er in Oekraïne geen patstelling is
  In een goed en overtuigend betoog worden inhoud en vorm één, leert de retorica ons. En dat betekent dat je je metaforen goed moet kiezen. Timothy Snyder, invloedrijk kenner van Oost-Europa illustreert dat mooi.
 • De kunst van het overtuigen
  Dit weekend bezocht ik, namens het Instituut voor Retorisch Leiderschap, het congres van stichting Skepsis met Pepijn Vemer. Het thema was overtuigingskracht en de sprekers probeerden het publiek ervan te overtuigen dat rationele argumenten niet overtuigen. Daarvoor is meer nodig. Gijs Weenink benadrukte het belang van publiek in het debat. De debaters worden het niet… Lees meer: De kunst van het overtuigen
 • Taal is je gereedschap
  We werken in een talige omgeving. Taal is ons gereedschap, tekst ons instrument, woorden ons wapen. Maar veel mensen beheersen hun gereedschap slecht. We moeten gezamenlijk beslissen welk niveau van taalgebruik we als standaard willen hebben. En tegelijkertijd kunnen we individueel ons best doen om ons taalvermogen te vergroten.
 • Onwillig fotomodel
  Fleur Jongepier schreef als altijd een interessant artikel in Trouw over de vraag of reizen je een beter mens maakt. Ze beschreef de gene die je kunt voelen als je lokale bewoners van je reisbestemming fotografeert. Nu heb ik ervaring om ongewild model te zijn van toeristen en dat schreef ik in een ingezonden brief… Lees meer: Onwillig fotomodel
 • Retorisch leven
  Eenheid in denken, spreken en handelen
 • Verantwoordelijkheid
  Je bent niet alleen verantwoordelijk voor het informeren van je publiek, maar je moet hen ook motiveren. En dat maakt al je werk anders.
 • Een goede spreker wordt vaker gevraagd
  Op een bijeenkomst sprak ik na over de presentatie die iemand had gegeven. Ze was ingevlogen om de aanwezigen te inspireren met haar kennis en overzicht. Mijn gesprekspartner en ik waren het eens dat deze presentatie net geen voldoende verdiende. Het verhaal van de spreekster was een beetje ongecontroleerd, ongefocust en onvoorbereid. Aan de andere… Lees meer: Een goede spreker wordt vaker gevraagd
 • Betere entrepreneurs door retorica
  Voor de podcast van Youri Hermes ben ik geïnterviewd over wat retorica en retorische strategie is en hoe je er een betere ondernemer van wordt. Een bijzonder prettig en vrolijk gesprek van een minuut of 50. Kijk het hieronder
 • We are not so different, you and I – The rhetoric of Volodymyr Zelenskiy
  The tension was almost palpable: Volodymyr Zelenskiy, the President of Ukraine, was about to address the Parliament of The Netherlands. How would he find common ground with us? What historical events would he mention? Mr. Zelenskiy did not disappoint: the bombing of Rotterdam, the Dutch struggle for independence which started almost to the day 450… Lees meer: We are not so different, you and I – The rhetoric of Volodymyr Zelenskiy
 • Het is best uit te leggen
  Als een spreker iets ‘niet uit te leggen vindt’, is dat onwil of onvermogen en dat zou het probleem van die spreker moeten zijn. Een steekhoudend argument is onuitlegbaarheid in geen geval.
 • Overtuigingskracht voor gevorderden
  Een beter begrip van logos, ethos en pathos maakt je een overtuigender spreker. Je moet alles wat je doet in een redevoering bekijken door de lenzen van logos, ethos en pathos, tegelijk.
 • Van goed naar voortreffelijk
  Op een regenachtige zaterdag was ik op een bijeenkomst van de provinciale afdeling van een politieke partij. De bestuurders en politici van deze partij zouden met relatief weinig inspanning écht goed kunnen worden. Daarvoor moeten ze vooral op hun stijl en voordracht letten. De inhoud zat geruststellend goed.
 • Wat zeg je als je de baas bent van een witwasbank?
  Leer van de directeur van ABN Amro wat een strijdvraag is, waarom je je stijl en publiek wilt kiezen en waarom je zelf bepaalt wat je zegt. Plus een zin die je altijd kunt gebruiken als je het even niet meer weet.
 • Waarom je meer op Elton John wilt lijken
  Elton John schrijft een artikel waarin hij laat zien hoe een goede argumentatielijn eruit ziet en waarom je je persoonlijkheid in je teksten moet leggen.
 • Stijlvol schrijven voor professionals
  Professionals kunnen met meer stijl schrijven. Daardoor worden ze overtuigender. Maak gebruik van de stijldeugden.
 • Retorica is een wapen om de samenleving te beschermen
  De ophitsende retoriek van de president van de Verenigde Staten van Amerika leidt rechtstreeks tot grof geweld in Washington. Meer praktische kennis van retorica is noodzakelijk in onzekere tijden.
 • Asscher treedt terug
  Lodewijk Asscher trekt zich terug als lijsttrekker van de PvdA, met een toespraak op Facebook. Het overgrote deel van zijn video gebruikt hij om te laten zien dat hij integer is. En dat is verstandig, want daarmee houdt hij de mogelijkheid terug te komen. Dat heeft te maken met zijn ethos en de risico’s dat… Lees meer: Asscher treedt terug
 • Een beter 2021
  Mensen hebben genoeg van de onderlinge afstand, de afkeer en de afbraak. Laten we de wereld wat beter maken in 2021. Praktische kennis van de retorica kan de wereld mooier maken. Wij worden vriendelijker, scherpzinniger en empathischer, met z’n allen.
 • Geef betere feedback
  Goede feedback geven is belangrijk. Hoe ik Nederlands kampioen evalueren werd en hoe jij betere feedback geeft.
 • Speeches beoordelen
  In talkshow M wordt de toespraak van minister-president Rutte besproken. Dat leidt tot zinloos gekakel. Speeches kun je beter analyseren.
 • Inbeslagname hond
  De gemeente Haarlem laat haar handhavers in de kou staan door slecht te communiceren. Hoe kan dat beter en wat heeft de rest van de wereld daaraan?

Alle berichten


Wat is retorische strategie

Waardige overheid, ongelukkige ambtenaren? Jane Jacobs en de waarden van werk. 

.

Belangrijkste artikelen