Beter leven zonder keurmerk

Doe mee aan een cursus Retorisch leven

Ik wil je graag uitnodigen voor een cursus. We gaan samen onderzoeken hoe klassieke retorica kan helpen om een beter leven te leiden.

Mensen proberen zin en betekenis te geven aan hun leven. Via religie, filosofie, zorgen voor anderen, rijk worden, genieten van drank en drugs, en allerlei andere manieren.

In deze cursus proberen we een andere benadering: retorica.

Retorica is van oudsher de kunst van het overtuigende spreken

Praten kunnen we allemaal, vanzelf – aangeboren. Tijdens onze opleiding of op het werk leren we iets beter te communiceren, presenteren en vergaderen.
Retorica gaat een stap verder: dat is een volledig systeem om een goede toespraak te bedenken, te vormen en te houden.
Maar de oude Grieken en Romeinen die dit systeem bedachten hadden hogere ambities: mensen vormen die het verstand, het karakter en de vaardigheden hadden om leiders te worden.

In deze cursus gaan we nog een stap verder en onderzoeken of we het redenaarschap als basis kunnen nemen om een goed leven te leiden, overtuigend en gezamenlijk leven.

Deze cursus is dus een gezamenlijke zoektocht waarbij we aan het begin nog niet weten waar we aan het eind uitkomen

Wat we wel weten is dat we zoeken naar wat het goede leven is. We verdiepen ons in spreekvaardigheid en daar oefenen we ook mee. Allemaal zullen we korte redevoeringen houden. We zullen het ook hebben over ethiek en wat het betekent om te proberen een goed mens te zijn tussen andere mensen. En vooral zullen we het hebben over hoe zowel de ratio als de emoties belangrijk zijn om tot een vervuld leven te komen.

Dit is geen luistercursus! Natuurlijk zal de docent structuur bieden en uitleg geven. We lezen fragmenten van retorische teksten uit de geschiedenis. In gezamenlijke gesprekken zullen de kennis en levenservaring van de deelnemers een integraal onderdeel van onze expeditie worden. Iedereen draagt bij aan het geheel – net als in het echte (retorisch) leven.

Praktisch

Cursus Retorisch leven

Locatie: Hart Haarlem

woensdag 10 apr 2024 t/m 24 apr 2024

10:00 – 12:00

Schrijf je in via de site van Hart Haarlem

Of vul het formulier in

  Over mij

  Geert-Jan Procee (Groningen, 1973) is kenner van de theorie en praktijk van overtuigingskracht, public speaking en effectieve communicatie. Hij werkt als retorisch strateeg. Geert-Jan helpt mensen en organisaties overtuigende interactie tot stand te brengen.

  De basis van leiderschap en maatschappelijk succes komen door voor een groep te gaan staan en te zeggen wat er moet gebeuren. Dat is de krachtigste en belangrijkste vorm van overtuigingskracht. De klassieke retorica is het krachtigste instrumentarium om die overtuigingskracht te analyseren en te versterken.

  Geert-Jan Procee werkt aan een wereld waarin mensen beter spreken. Dat doet hij door te adviseren, door mensen en organisaties te trainen en door bijeenkomsten te verbeteren.

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.